zaterdag 28 november 2015

oca's en kweeperen

Nu het even een nacht echt gevroren heeft, hebben de oca's het ook begeven. Stonden ze vorige week nog vrolijk groen in het bed, nu liggen de planten geel en slap op de grond. Tijd om te kijken wat er te oogsten valt, dus.
Ik heb maar 2 plantjes opgegraven, de rest komt later van de week wel. Mooie rood-met-witte knolletjes zitten eraan, vrolijk wordt je daar van. Ze zijn glad en glimmend, en je schudt de meeste grond er zo af. De rest is met een keer afspoelen ook weg. Van 2 planten had ik ongeveer 400 gram knolletjes. Aangezien ze vrij laat gepoot zijn, denk ik dat de opbrengst groter zal zijn als ze het hele seizoen kunnen groeien. 

oca's met honing en balsamico
Thuis heb ik meteen een receptje opgezocht, waarbij ik er achter kwam dat deze knolletjes heel populair zijn down under, en daar zelfs "New Zealand yams"  worden genoemd. Zo leer je elke dag weer wat. Afijn, receptjes doorgebladerd, en besloten ze eenvoudig te roosteren met honing en een beetje balsamico-azijn. Beetje peper en zout en olijfolie erbij, omscheppen, en 35 minuutjes in de oven. Het knalroze gaat er helaas wel af tijdens het bakken, ze houden een beetje de kleur van bacon. En de smaak... raar. Beetje zoetig, notig, en dan ineens zuur! Dat zal dan dat oxaalzuur zijn (oxalis tuberosa). Het schijnt dat dat zure er wat af gaat als de knollen een paar dagen hebben gelegen. Niet weer zo snel klaarmaken dus! Of misschien valt het uit te spoelen door ze een tijdje in water te leggen? Gaan we uitzoeken.
Ondanks de wat vreemde smaak vond ik ze toch erg lekker. Dan moeten ze, als ze minder zuur zijn, dus nog lekkerder smaken!


Bij het browsen kwam ik op deze blog nog meer interessante info tegen over de oca: er zit een stofje in waar Fusarium, een schimmel waar tomaten gevoelig voor zijn, niet tegen kan! Ze zouden het dus goed doen als onderbeplanting bij tomaten. Dat is het experimenteren waard! Het is tenslotte altijd oke om bedden dubbel te benutten, toch?

kweeperenmoes inkoken
Omdat ik toch thuis moest zijn om te wachten op een pakketje en de monteur voor de wasdroger (de beste tijd voor je droger om ermee op te houden is het begin van de winter natuurlijk), besloot ik ook om de kweeperen die ik een tijdje terug van m'n schoonmoeder heb gekregen te verwerken. Ik wilde er Membrillo van maken(eigenlijk Dulce de membrillo, want volgens mij betekent membrillo gewoon kweepeer), spaanse kweepeergelei, zover ingedikt dat het "vast" wordt. Lekker bij pittige kaas, als borrelhapje. Maar om de gelei zover in te dikken, moet je er natuurlijk heeeeel lang bij blijven en regelmatig roeren. Mooi klusje voor vandaag dus. Eerst de peren gewassen, zodat het dons eraf was. toen de klokhuizen verwijderd (wat een rotklus, die dingen zijn keihard!), en de stukken met schil en al gaargekookt in een pan water. Iets meer dan 45 minuten, duurde dat. Daarna heb ik de stukken wat af laten koelen, en er een fijne puree van gemaakt. De puree aangevuld met de helft van het gewicht aan suiker, en in de slowcooker gekieperd. En toen regelmatig geroerd, zodat het gelijkmatig inkookte. In de slowcooker gaat het kookproces zowiezo gelijkmatiger dan op het fornuis, dus ik kon er gelukkig wel bij weglopen. Want het duurt lang...

Tijdens het inkoken veranderde de kleur in een roze-rode tint. En toen de boel dan eindelijk mooi ingekookt was, tot het punt dat, wanneer je er met de spatel doorheen ging, het niet meer direct terugvloeide, heb ik de boel in een pate-vorm gespateld om op te laten stijven. Achteraf niet het beste idee,want doordat de vorm vrij hoog was, steef het onderin niet op. Overgelepeld in een lagere schaal, en nu werd het gelukkig wel helemaal stevig. De kleur is nu, nu hij helemaal klaar is, veranderd in dieprood. En het is inderdaad lekker bij iets hartigs, zoals oude kaas. Maar hoe ik ooit een hele kilo van het spul op ga krijgen? Gelukkig is het, in een goed afgesloten doos, heel lang houdbaar.

Conclusie: leuk om een keer te doen, maar ik denk niet dat ik het vaker ga maken.






zaterdag 14 november 2015

En oogsten deed ik natuurlijk ook...

Naast de bloemen waar ik van de week over schreef, stond er natuurlijk vooral groente in de tuin.
Op dit moment niet zo veel meer; nog wat spitskolen, palmkool, en spruitjes, een half bed aardappels (Texla's), flink wat prei, knolselders, andijvie en een paar kroppen wintersla.
Hier nog wat foto's van wat er zoal geoogst is, de afgelopen maanden.

Aardbeien natuurlijk. voor in taarten, op brood en beschuit, in jam, smoothies en in ijs...
En heel veel om gewoon zo op te snoepen.

Een mandje om te delen
 
Echt supermooie wortels dit jaar!


Mooie zomer oogst, snijbonen, paarse spekbonen, sperciebonen, komkommer, augurken, patisson, tomaten, basilicum, mizuna en peterselie.

Watermeloentjes! Te laat gezaaid, en een te kort seizoen eigenlijk,
maar toch twee min-meloentjes kunnen oogsten.
Deze was wel echt mini, ik denk 12 cm doorsneel ofzo.
Hij smaakte er niet minder om.
 
 
De thuis-van-vakantie-oogst: eerst snel alle komkommers, courgettes, patissons en augurken meegenomen.

Bijna de laatste tomaatjes, Deze nam ik afgelopen woensdag mee.
Er hangen nu nog twee trossen, maar ik denk niet dat ze nog gaan kleuren.

en wat er nog ligt van de laastste weken :
aardappels, bieten, yakon, uien, appels, pompoenen en patissons.

 





vrijdag 13 november 2015

Bloemetjes

't Was gistermiddag zulk lekker weer dat ik na m'n werk nog even naar de tuin ben gegaan. Er valt tenslotte altijd wat te doen. Ik heb vast weer twee bedden in m'n "oppastuin" opgeruimd, daar begint het ook al aardig netjes te worden weer.

Door de harde wind eerder van de week bleken m'n Cosmo's omgewaaid te zijn. Die heb ik dus maar opgeruimd., nadat ik de mooie stengels er nog af had geknipt. Gezellig bosje voor op tafel. 


donderdag 5 november 2015

Overzichtsplaatjes van de tuinen


Doordat ik gewoon meer werk had aan de tuinen, heb ik niet alleen minder geblogd, maar ook gewoon veel minder foto's gemaakt dan anders. Wel jammer, achteraf. Maar goed, hier wat plaatjes van de tuin van de afgelopen 4 maanden. Eerst mijn eigen tuin:

23 juni, de yakons beginnen eindelijk fatsoenlijk te groeien


23 juni, en overal phacelia...

23 juni

1 juli, beetje tegenlicht...

1 juli, ...maar in elk geval zonig.

8 juli, mooi hoe de klaproosjes in het plaatje lijken te zweven


10 augustus, terug-van-vakantie-inspectie: het valt mee,
lang niet overgroeid met onkruid.

30 September, de kolen groeien haast door het gaas heen

25 oktober, al aardig leeg aan 't raken

1 November, met de mest al op een deel van de bedden

En m'n oppas-tuin:
23 juni, een bijna lege helft,


8 juli, pompoenen, oca's en dahlia's beginnen het al wat te vullen


18 juli, doorgeschoten sla zorgt voor nog meer vulling


10 augustus, terug van vakanatie, en intussen aardig vol.
Inmiddels is, op de oca's na, alles ook alweer geoogst en opgeruimd.

woensdag 4 november 2015

It's been a while...

 
... oftewel, hoogste tijd om weer eens wat van me te laten horen. Ik zag dat de laatste blog al meer dan 4 maanden terug was (-schaam-), ik heb jullie echt verwaarloosd. Het was dan ook best druk de laatste tijd. Twee tuinen onderhouden kost net wat meer tijd dan een (goh), en daarnaast ben ik druk met werk, een studie, een cursus en natuurlijk gewoon thuis. Maar goed, af en toe een berichtje moet toch ook kunnen, tussendoor.

De tuinen zijn overigens absoluut niet verwaarloosd, daar ben ik de hele zomer regelmatig bezig geweest. Ik zal maar eens beginnen met wat foto-updates.. En dan zal ik daarna weer regelmatig wat van me laten horen!

De bloemen: zo gezellig om tussen alle groentjes ook veel bloemen te hebben staan! Vrolijke kleuren, en veel gegons eromheen. Ook nu aan het einde van het seizoen laat ik nog zoveel mogelijk staan voor de nog aanwezig beestjes. Er staat ook nu nog aardig wat te bloeien; cosmea, goudsbloemen, chrysantjes, borage, dahlia's, o.i.kers en phacelia worden nog druk bezocht door wat er nog vliegt. Hier wat foto's van door het seizoen heen.

Eerst mooi, daarna lekker voor de vogels.

En voor de muizen ook, blijkbaar :)

Deze supermooie distel was wel 2,5 meter hoog!

Geen idee hoe dit heet maar wel heel mooi. En het zaait zich echt overal uit.
 

Deze zaten in hetzelfde zakje "gemengde snijbloemen"
 

Deze zorgen echt het hele jaar voor kleur in je tuin.

Pastinaak laten doorschieten voor zaad. Mooi! Maar hij nam wel een hoop ruimte in:
2 meter in de hoogte, en haast een meter breed!

Papaver- en klaproos-achtigen in verschillende soorten.

Zoals deze...

En deze "gewone' kleine klaproosjes


De cosmea, die ook veel groter werd dan ilk had verwacht. Volgend jaar krijgt ie een beter plekje.


En niet te vergeten wolken en wolken paarsblauwe phacelia