zondag 21 april 2013

De afgelopen weken weinig tijd gehad om te bloggen, maar nu heb ik de griep, dus tijd zat... net nu het weekend is en ook nog lekker weer, zit ik binnen... gevalletje van zeer slechte timing dus. Maar goed, het zal wel weer over gaan.

verse eitjes
Intussen is er al wel weer het een en ander gebeurd, om te beginnen zijn de oude kippen ingeruild voor verse exemplaren van het zelfde soort. Hele jonge kipjes zijn het nog, die alles eng vinden helaas ook nog niet snappen dat het de bedoeling is dat ze IN het hok blijven. Maar dat zal wel komen, hoop ik. De eerste eitjes zijn alweer geraapt, dus ik ga ervan uit dat we binnenkort weer een stabiele productie hebben.






Verder knutselden dochterlief en ik afgelopen weekend ieder een schattig krukje/plantentafeltje bij een bouwmarkt hier ter plaatse. Ze hadden workshops georganiseerd in samenwerking met Etsy, en dat leek ons wel grappig om te doen. Ter plaatse aangekomen lagen de benodigde plankjes al op maat gezaagd klaar (wat een luxe!), en konden we direct beginnen met gaatjes boren en de boel aan elkaar schroeven. Daarna ging er nog een kwast verf over, en in ca. drie uur hadden we allebei een krukje. En samen een heel gezellige zaterdagochtend gehad natuurlijk! Ik ben best blij met het resultaat.

Thuisgekomen vond ik dat het hoog tijd was om onze picknicktafel eens onder handen te nemen. Alle horizontale vlakken zijn eens goed afgeschuurd en daarna opnieuw in de olie gezet. Aan de foto kun je zien dat het een dankbaar klusje was, wat een verschil zeg! Nu kan hij er wel weer een tijdje tegen.
Verder woensdag onze nieuwe tuinmeubels bezorgd, ook weer een hele klus om die in elkaar te zetten, maar ook dat is gelukt. Dit tot grote vreugde van de katten, die sindsdien zo'n beetje full-time alle mogelijke plekjes hebben getest. Zelf hebben we helaas nog niet zoveel gelegenheid gehad om ze te testen, daar het hier na het werk niet echt lekker weer meer was. Maar dat komt wel.

Ook de vijver (nouja, het vijvertje) is weer onder handen genomen. Die was vorig jaar geheel overgenomen door verwilderde munt, je zag eigenlijk geen water meer. Al die planten waren in de winter natuurlijk afgestorven, en lagen lekker te rotten. Stinken deed het niet echt, het was net of je een hele grote bak muntthee aan het leegscheppen was, maar een gezond evenwicht was natuurlijk ver te zoeken. Alle plantenresten dus maar verwijderd, deel van het water uitgeschept en aan de omliggende border gevoerd, en daarna weer bijgevuld met vers water. Ziet er ook weer prima uit. De meeste kikkers hebben de winter overleefd, al waren er ook dit jaar weer een paar die zich op een ondiep niveau hadden ingegraven... niet heel slim. Vissen ben ik niet tegengekomen, zelfs geen dooie. Als het straks weer wat is opgewarmd moeten er dus maar een paar nieuwe komen.


Op de volkstuin heb ik vorig weekend ook nog het een en ander gedaan; een bed (late) aardappels gepoot, zes aspergeplanten geplant, opnieuw tuinbonen gezaaid, en wat kropsla en bosuitjes . Ik plantte een paar spitskolen en -ik hoop- broccoli's, maar de markeringen op de potjes waren niet meer leesbaar. Denk dat het de purple sprouting was, maar dat zien we vanzelf.
In het koolbed zaaide ik ook nog vroege calabrese, palmkool en Calendula's. Thuis heb ik een begin gemaakt met de komkommerachtigen: ik zaaide groene en grijze courgette, komkommers, augurken en Butternut-pompoenen. De eerder gezaaide patissons zijn inmiddels naar de koude bak verhuisd.


Verder ziet het er buiten eindelijk een beetje uit als lente, de Forsythia bloeit hier ook eindelijk,samen met de Ribes, en de framboos en de blauwe bes beginnen wat blad te krijgen. De knoppen van de Chaenomeles staan op springen, die vind ik haast nog mooier in knop dan wanneer ze in bloei is. Als we nou eindelijk ook eens lente-temperaturen zouden krijgen....



woensdag 10 april 2013

Goed plantweer

Vandaag een drukke dag, vooral met niet-tuin-dingen, maar tussendoor ben ik toch ook nog even snel op de moestuin geweest om de sugarsnaps en een paar andijvies te planten. Gisteravond en vannacht heeft het wat geregend, en ook vandaag valt er hier en daar nog wat. Dat gecombineerd met bedekt weer en een temperatuur van rond de tien graden maakt het mooi plantweer. 

De sugarsnaps stonden alweer een tijdje af te harden, en het werd hoog tijd dat ze de wijde wereld gingen verkennen. Ik heb ze in groepjes van vier geplant op de hoeken van een teepee van bonenstokken. Aangezien de malse jonge plantjes waarschijnlijk een net te grote verleiding zijn voor de duiven, heb ik er ook nog maar een ingewikkelde netconstructie omheen gebouwd, dat was nog even puzzelen, tussen de stokken door. Maar het is (enigszins) gelukt. Zie ze daar eens mooi staan... ik vind erwtengroen echt een van de mooiste kleuren groen in de tuin.

sugarsnaps geplant
Nou dacht ik, dat door de lang aanhoudende kou, de slakken ook nog wel even zouden wegblijven. Nou, dat bleek direct wishful thinking te zijn, want ik zag er alweer twee die vrolijk van m'n pastinaken-groen zaten te smikkelen. Snel nog een rondje door de rest van de tuin gespeurd, maar meer kon ik er nog niet ontdekken. Gelukkig.
slakken bij pastinaak-groen

woensdag 3 april 2013

Stoute schoenen

Mijn pootaardappels smeekten haast of ze de grond in mochten, vooral de Vitelottes waren al goed aan het uitlopen, dus ik heb vandaag de stoute schoenen aangetrokken en ze gepoot. De bedden had ik een tijdje terug al voorbereid en voorzien van vliesdoek om een tikje voor te verwarmen, en vanmorgen heb ik twee bedden volgepoot. In een bed staan Rote Emma's en Vitelottes, In het bed ernaast staan de Priors. Beide bedden heb ik vervolgens weer afgedekt met vlies, om net even die paar graden bij te smokkelen. In het derde aardappelbed komen straks nog de late Rosagolds, maar die mogen nog even in de bijkeuken blijven eerst.
aardappels en uien gepoot
Ook de uitjes en sjalotten zijn geplant, althans het merendeel. Ik bestel standaard veel te veel plantuitjes, en kan ze dan vervolgens niet kwijt in de tuin. Gelukkig heb ik in de achtertuin ook nog wat ruimte in de sfg-bak, en de rest kan altijd nog in een pot en dan voortijdig als "lente-ui" geoogst worden.

Het wortel- en het bieten/knollen-bed heb ik ook klaargemaakt, en er alvast een paar rijtjes in gezaaid. In het wortelbed een streepje Napoli, dat moet een hele snelle zijn (nou ja, voor wortels dan), een streepje Amsterdamse bak en eentje met gele wortels. Snel zal het niet opkomen, met deze temperaturen, maar je moet toch een keer beginnen.
In het bed ernaast zaaide ik twee rijtjes elk van Chioggia en gele bietjes. Daar kan ik nu alweer naar uitkijken, die gele bietjes. In het bladgroente-bed heb ik nog een paar rijtjes spinazie gezaaid. Ben benieuwd of dat wat wordt, ik heb echt nog nooit spinazie geoogst. Ofwel het kwam niet op, ofwel het schoot direct door. (Ofwel ik schoffelde ze per ongeluk onder omdat ik vergeten was waar ik ze gezaaid had...maar dat is maar een keer voorgekomen)

Al met al weer lekker opgeschoten vanmorgen, en in het zonnetje uit de wind (op m'n knieen achter de heg :)) was het zelfs bijna aangenaam...al heb ik niet de neiging gehad m'n jas uit te doen. Toch was het wel een beetje voorjaars-achtig... ik kreeg zelfs even gezelschap van een bijtje, de eerste die ik zag dit jaar. Dat er nog maar vele mogen volgen.

Bijtje aan het zonnen

dinsdag 2 april 2013

Gelukkig...

In de tunnel wordt het toch een beetje lente...

ontkiemende radijsjes


maandag 1 april 2013

Fenologie

Ondanks dat we gisteren al de klok een uur vooruit hebben gezet, en we nu dus in zomertijd leven, is er buiten nog weinig zomers te bespeuren. Weinig lente-achtigs ook, wat dat aangaat. Het knmi meldde al dat de gemiddelde temperatuur in de maand maart slechts 2.6 graden was, da's niet veel. De kalenderseizoenen lopen niet altijd in gelijke pas met de natuur, hoe graag we dat ook zouden willen.

Zoals bij de meeste (moes)tuiniers begint het bij mij ook al in januari te kriebelen, ik wil de winter achter me laten en beginnen met zaaien voor het nieuwe seizoen. Met elk zaadje wat je in de grond stopt, lijkt het alsof het voorjaar dichterbij komt. Voor het bepalen van de zaaidata laat ik me leiden door diverse bronnen, zoals bijvoorbeeld de tuinkalender van Velt, de data in al mijn andere tuinboeken, de informatie die op de zaadzakjes staat, en ik probeer ook nog een beetje rekening te houden met de maanstand. Plus dat ik elk jaar weer een beetje bijleer van de ervaringen in eigen tuin, natuurlijk.
sugarsnaps
Maar goed, dit jaar zijn we inmiddels al een heel kwartaal gepasseerd, vele zaadjes zijn (vooral binnenshuis) al gezaaid,  en volgens de boeken en vooral de tuintijdschriften (want die artikelen worden ruim van tevoren geschreven) zou de lente al in volle gang moeten zijn... nou, dat valt een beetje tegen dus. En als je de kalenders niet meer kunt vertrouwen, moet je op een andere manier bepalen in welk seizoen je zit. Enter de fenologische kalender.

In de fenologie bestudeert men de de jaarlijks terugkerende natuurverschijnselen, zoals wanneer de trekvogels terugkomen, of welke planten en bomen bloeien. Om te bepalen in welk fenologisch seizoen je zit, moet je dus gewoon letten op wat er buiten gebeurt. Eigenlijk veel logischer natuurlijk, om een seintje van de natuur af te wachten dan om domweg op een kalender te kijken. Zo deden de boeren het vroeger tenslotte ook. En op die gemiddelde data zijn de zaaikalenders uiteindelijk gebaseerd. 

De fenologie verdeelt het jaar in 10 "seizoenen", waarbij de winter zo'n beetje samenvalt met de kalender-winter, en de overige kalenderseizoenen verdeeld worden in drie fases. Deze zijn dan steeds te herkennen aan wat er in de natuur gebeurt, bijvoorbeeld bloei en rijping van planten en vruchten:

Voorlente (gemiddeld feb- maart): Hazelaar, krokus, sneeuwklokjes
Eerste lente (maart-midden april): Forsythia, bessen, perebloesem
Volle lente (mid april-eind mei): Paardenkastanje, appelbloesem, framboos
Vroege zomer (eind mei-eind juni): vlierbloesem, klaproos, ridderspoor
Hartje zomer (eind juni-eind juli): lavendel, kers
Late zomer (augustus): heide, guldenroede, de eerste rijpe appels komen nu
Vroege herfst (eerste helft September): rijpe vlierbessen en rozebottels
Volle herfst (mid September-eind oktober): druiven, appels en peren rijp, bladeren verkleuren
Late herst (eind oktober-december) late appels rijp, bladeren vallen van de bomen
Winter (December-februari): rustperiode

Nou, de (tover)hazelaar bloeit inderdaad nog, en de krokussen en sneeuwklokjes staan ook boven. Nog niet zo lang, overigens. Maar mijn forsythia doet nog niet zoveel hoor:

nog geen geel of groen in zicht!
Al met al kunnen we wel concluderen dat we nog midden in de voorlente zitten. Ik hou mijn plantjes dus nog wel even in logeerkamer/bijkeuken/koude bak, en hoop dat inderdaad, zoals wordt voorspeld, na volgende week de kou er wat uit gaat. Want ik heb intussen wel het een en ander wat de grond in wil...

Een voorbeeld van een uitgewerkte fenologische moestuinkalender vind je hier. Superhandig!
Een andere leuke site is de natuurkalender, hier kun je je eigen waarnemingen doorgeven,en zo helpen de klimaatveranderingen in kaart te brengen.

Tot slot nog wat boerenwijsheid met betrekking tot de afgelopen maand, waarvan ik hoop dat ze kloppen:
 

Waait de wind in maart te fel, veel fruit verwacht men wel

 

Maart guur geeft een volle schuur.