woensdag 25 april 2012

Wachten...

De oplettende lezer was het misschien al opgevallen: op woensdag is mijn vrije dag van het werk, en dan plan ik dus meestal een paar uurtjes tuin in. Zo ook vandaag, ik wilde even zien hoe alles erbij staat, misschien al wat dood gras van de slootkant ruimen, en een paar rijtjes schorseneren en pastinaken zaaien.Misschien wat sla planten, want die hebben het wel gezien in de koude bak.
Buienradar gaf goede vooruitzichten, en het zonnetje schijnt inderdaad lekker buiten, al is de lucht niet helemaal blauw... Je vraagt je haast af waarom ik hier dan achter de computer dit stukje zit te typen :)

Het zit zo... soms bestel je wat, en dat moet dan bezorgd worden.Gelukkig kun je tegenwoordig op de website van de post zien wanneer het dan ongeveer wordt bezorgd, heel handig, en ik maak daar dan ook graag gebruik van. Alleen zou ik willen dat ze die intervals wat kleiner konden maken! Bezorging tussen 9:30 en 12:00... Om 9 uur heb ik net het laatste kind op weg geholpen (eerste uur vrij), en om 12 uur komt het andere al weer thuis...slechte planning dus. Nu maar hopen dat de postbode toch vroeg komt, dan kan ik nog even...

woensdag 18 april 2012

Schoffelen: check!

Zoals gepland heb ik vanmorgen twee uurtjes op de tuin doorgebracht. Met het zonnetje erbij was het goed te doen, al is de wind nog steeds erg koud.
De min vijf graden van gisternacht zijn helaas te koud gebleken voor de van 't weekend geplante groene spruitjes en savoyekool... de paarse spruiten en de (ook paarse) kohlrabi daarentegen hebben het prima doorstaan. Ik heb zowiezo het idee dat paarse varianten vaak sterker zijn dan hun groene neefjes, ook bij de broccoli en de bloemkool leek dat al zo. Toch eens uitzoeken of dat echt zo is, en zoja, hoe dat komt.

Op de tuin lekker opgeschoten; eerst alle tuinvlies weggehaald zodat ik in die bedden goed kon schoffelen. Dat was ook echt wel nodig, dankbaar werk dus. Het staat er nu weer netjes bij. De tunneltjes weer bedekt, en toen de overige bedden ook van onkruid verlost. In een aantal bedden kwam toch weer hier en daar kweek boven de grond, gelukkig vooral in de nog lege bedden, zodat ik die gewoon kon uitgraven. Ook tussen de aardappels stond het, helaas. Omdat graven daar nu geen optie is, heb ik alles zorgvuldig weggeplukt. Uiteindelijk moeten de wortels daardoor uitgeput raken, zegt men... ik maak me geen illusies, onkruid hoort er nu eenmaal bij. Gewoon elke week braaf wieden.

Toen nog een bedje omgezet, en toen was het al haast twaalf uur, dus tijd om te gaan lunchen.
Daarna in het zonnetje wat potjes gevuld om komkommers, courgettes en pompoenen te zaaien, die gaan altijd zo hard dat ik de pluggbox maar oversla. Ik heb het volgende gezaaid:

  • 4 gewone groene courgettes
  • 4 courgettes "Greyzini F1"
  • 3 pompoenen "Uchiki Kuri"
  • 3 pompoenen "Butternut"
  • 3 komkommers "Marketer"
  • 3 augurken "White Wonder"

maandag 16 april 2012

Het ei van Columbus

Was vast ook een windei. Want die zet je heel makkelijk rechtop :) Raar gezicht he?!

zondag 15 april 2012

Groeit goed...


De koolachtigen die we een paar weken terug hebben geplant, doen het goed. Zo'n tunneltje van tuinvlies zorgt voor een prima groeiklimaat, helaas niet alleen voor de groentjes. Ook het onkruid tiert er welig... Helaas had ik geen tijd meer om nog te schoffelen, dus dat klusje blijft een paar dagen liggen. Hoef ik me woensdag niet te vervelen.

vrijdag 13 april 2012

Update

Het is weer hoog tijd voor een korte update, zag ik. Want ondanks dat ik niets van me heb laten horen, heb ik toch best nog af en toe wat dingen gedaan in de tuin. Daarbuiten natuurlijk ook, vandaar dat het bloggen er even bij ingeschoten is.

Even zien, wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd:

Achter onze volkstuin ligt een slootje, wat al een tijdje niet onderhouden was. Doordat het een tijdje mooi droog was geweest, stond die leeg, zodat ik heel fanatiek aan het opruimen kon. Er kwam natuurlijk de nodige rotzooi uit, zoals een ijzeren staaf van ca. anderhalve meter, met een soort van vlaggenstokhouder eraan (?). Geen idee wat het is geweest, maar het ligt nu in elk geval niet meer in de sloot (maar ernaast :)). Daarna heb ik de grote pollen "varkensgras" (dat is het niet, maar ik weet niet hoe het wel heet: harde, stekelige grassprieten die bloeien met roodbruine bolletjes en zich overal uitzaaien) uitgestoken en weggegooid, en al het dode gras weggeplukt. Helaas bleef er toen nog een behoorlijk tapijt aan kweek en ander onkruid op de kanten aanwezig, maar daar had ik die dag geen tijd voor. Het zag er al een stuk opgeruimder uit.
Later die week kreeg ik het krantje van de tuinvereniging, waarin ik las dat "eenieder verplicht is de aan zijn tuin grenzende slootjes voor half mei te onderhouden", dus dat kwam mooi uit.


 slootje
Afgelopen week was het weer een mooie droge dag, dus toen hebben we onze principes even opzij gezet, en hebben we de slootkanten besproeid met een aggressief middel waarvan ik de naam haast niet durf te noemen :). De bedoeling is dat het eenmalig is, en als de kweek dood is, wordt alles ingezaaid met slootkanten-mix, zodat er straks voor de insecten weer genoeg te beleven valt.

Verder heb ik de composthoop opgeruimd, alles op één hoop geschept (het lag verspreid over beide bakken), en daarbij m'n duim stevig geblesseerd (au). Je moet ook goed opletten waar de paaltjes staan als je stevig aan het scheppen bent... Maar het ziet er nu weer netjes uit, één kant zit tot bovenaan vol, en kan rustig verder composteren, de andere kant is vrij voor nieuwe aanvoer.

Bijna alle bedden zijn intussen zaaiklaar, er hoeven nog maar twee bedden (voor de tomaten) klaargemaakt te worden.
tuinbonen
En er zijn nog wat rijtjes bietjes en snijbiet gezaaid. Steeds meer ingezaaide rijtjes worden zo langzamerhand een beetje groen. De tuinbonen laten zich goed zien, de sugarsnaps groeien goed (we hebben inmiddels dwarsstokken op de klimrekken gebonden), en de geplante groentjes doen het ook goed. Er was al wel een hele plant gejat door een hongerige vogel, maar dat hoort er nu eenmaal bij. We hebben volgens mij toch ruim voldoende geplant om straks hele weken broccoli en bloemkool te (moeten) eten. Misschien zijn we die vogel tegen die tijd wel dankbaar :) Laatst kwam ik op wroeten.nl een handig schemaatje tegen met betrekking tot te planten hoeveelheden voor "eigen gebruik"... het zal ook met persoonlijke smaak te maken hebben (wij eten liever bietjes dan prei), maar als richtlijn vond ik 'm wel handig.

Thuis heb ik intussen mijn nieuwe vriezer gekregen, dat was nog een verrassing: Als je online koopt, moet je ook kijken naar de maten, en niet alleen naar het plaatje....Hij was uitgezocht op het merk en verbruik van onze huidige vriezer, zag er ook ongeveer zo uit...maar deze bleek haast twee keer zo groot. We passen er bijna met z'n vieren in :)
Daar moest dus plaats voor gemaakt worden in de garage, wat een ochtendje haardhout-kruien tot gevolg had. Maar nu staat hij er, dus we zijn helemaal voorbereid op een enorme oogst, en de komst van het halve varken... Ik hoef straks helemaal nooit meer naar de winkel, denk ik.... (was 't maar waar...)

Tot slot nog een lente-plaatje: de kerria bloeit!