maandag 28 juni 2010

zomer (nu met foto's!)

Nu het plotseling zulk mooi zomerweer is geworden heb ik natuurlijk helemaal geen tijd meer om te bloggen...snel maar even een stukje dan.
Eens zien, wat hebben we de laatste tijd gegeten uit de tuin...ik heb flink wat aardappel-tjes geoogst intussen, ik neem steeds de planten die er het zieligst uitzien, en keer de potten om om de aardappeltjes eruit te zoeken. Van het weekend heb ik anderhalve kilo mooie kleine aardappeltjes geoogst. Zo lekker zijn ze, de kinderen vechten erom.
De tweede broccoli-plant is inmiddels ook geslacht, die hebben we vandaag gegeten. Met de hitte ging het ineens heel snel, ik was nog maar net op tijd, anders was 'ie echt gaan bloeien denk ik. Maar hij was weer heerlijk! De planten laat ik nog even staan, want die maken nu in de oksels van de bladeren nog kleine bloemhoofdjes, over een weekje ofzo denk ik dat ik van beide planten samen nog een maaltijd kan oogsten. Daarna kunnen de planten dan op de composthoop.
Verder loop ik dag in dag uit sugarsnaps te knabbelen, zo van de plant. Daar ga ik dus nog heel veel meer van zaaien, wat zijn die lekker zeg! Zondagmiddag waren de kinderen weg, dus hadden we het rijk alleen. En aangezien het echt te warm was om wat te doen, heb ik de hele middag onder de parasol zitten lezen, naast de SFG. En onder het lezen heb ik denk ik bijna een pond sugarsnaps op.... ik weet niet of er nog genoeg overblijven om er een maaltijd mee te koken! :)
De erwtjes zijn ook ineens rijp, daar heb ik net ca. 400 gram van geplukt. Die gaan morgen bij het avondeten mee.

De laatste pluksla en rucola hebben we vanavond ook gegeten, maar die begint nu echt bitter te worden. De vakjes heb ik dus geruimd, en weer wat nieuws in gezet. Ik had al twee spruitjesplantjes die stonden te wachten, dus die hebben twee vakken opgevuld, en in de koude bak heb ik maar weer een poging tot bietjes gedaan. Tot nu toe gaan m'n wortelgroentjes niet zo goed, moet ik zeggen. De raapjes waren aangevreten, de wortels schieten maar niet op, en de bietjes die ik in het voorjaar gezaaid had zijn ook maar zielige vertoningen. Nou was het ook wel erg lang erg koud, maar die achterstand hadden ze intussen wel in kunnen halen, vind ik. Maar goed, poging twee. Gelukkig zitten er heel veel zaadjes in zo'n pakje, en heb je er met Square Foot Gardening steeds maar een paar nodig. Je kunt het dus heel vaak fout doen, zeg maar :)

De pompoenen doen het ook goed, de slakken lijken ze aardig met rust te laten. In de voortuin schiet het 3-gezusters-perkje ook lekker op. De bonen halen de mais al in, da's volgens mij niet de bedoeling, maar we zien wel hoe het uitpakt. Misschien zet ik er van de week nog wel wat bamboestokken omheen. In de half verteerde compost die ik had gebruikt om de grond daar op te hogen zaten blijkbaar een aantal tomaten, want er kwamen allemaal plantjes op. De meeste zijn door de slakken meteen een kopje kleiner gemaakt, maar precies in het midden staat nog een klein tomatenplantje wat dapper stand houdt... Ben benieuwd of 'ie het haalt.

De tomatenplanten in de SFG en de potten beginnen nu ook een beetje door te groeien, nu het wat warmer wordt. Bijna alle planten hebben al trosjes bloemen, dus als het goed is komen er ook tomaatjes aan. De "grote"  komkommerplanten hebben ook de bovenkant van de koude bak -en dus de onderkant van de trellis- bereikt. De minikomkommers gaan minder snel, maar aangezien ik daar al een komkommertje van heb gehad is ze dat vergeven.
De paprika-plant die in de koude bak staat begint al hier en daar een vruchtje te vormen, dus dat belooft ook wat. De plantjes in de andere bak, van de puntpaprika's, zijn echter volledig tot stilstand gekomen, lijkt het wel. Ik ben benieuwd of ze nu met warme weer toch nog gaan groeien. Ik hoop het maar.

De paarse stam-boontjes beginnen te bloeien, hier en daar zag ik vanmiddag een paarsig knopje... ik zal morgen even een fotootje maken, hopelijk zijn de bloemetjes dan helemaal zichtbaar. De "gewone" stamboontjes, die ik tussen de viooltjes had gezaaid, zijn compleet niet opgekomen. Niet een! Nou waren dat ook inderdaad oude zaden, maar ik had toch in elk geval wel iets verwacht. De paarse tuinbonen waren net zo oud, maar die waren allemaal opgekomen. Al viel de opbrengst een beetje tegen: ik had in totaal maar liefst een hele hand boontjes (en mijn handen zijn niet zo groot hoor!). Wel lekker waren ze, en we hebben het hele voorjaar genoten van de mooie bloemen, dus het was niet helemaal zonde van de inspanning. (nou ja, inspanning... 8 zaadjes in de grond stoppen...en een hele tijd wachten...)

zondag 20 juni 2010

Erwtjes!

Toen ik mijn erwtjes en sugarsnaps ging zaaien en planten (een deel had ik binnen voorgezaaid, een deel rechtstreeks in de SFG, gelijk met het uitplanten van de andere), leek het me wel handig om dat in naast elkaar liggende vakjes te doen. Dan konden ze mooi van dezelfde steun gebruik maken bij het groeien. Natuurlijk was ik toen nog in de veronderstelling dat ze -zoals op de verpakking stond- slechts 80 tot 100 cm hoog zouden worden. Mooi overzichtelijk dus.
Helaas wisten de plantjes niets van mijn goede bedoelingen, en zijn ze tot 1.80 doorgegroeid met z'n allen. En natuurlijk ook dwars door elkaar heen...zodat ik nu steeds moet kijken welke peulen nou bij welke soort horen. En omdat dit het eerste jaar is dat ik erwten en snaps heb, wist ik ook niet precies hoe beiden er uit zouden zien tijdens de ontwikkeling.
Inmiddels ben ik daar wel achter; sugarsnaps hebben vanaf het begin een dikke schil, en zijn ondoorzichtig. De peulen van de erwtjes zijn dunner, en je ziet de erwtjes-in-wording door de schil heen zitten. Maar als de erwtjes groter worden, is het verschil minder zichtbaar. Vandaar dat ik vanmorgen aan een paar peulen voelde om te kijken bij welke soort hij hoorde....en toen ik er eentje aanraakte, maakte die een soort rammelend geluid...alsof er losse zaadjes inzaten! Die kon ik dus niet meer aan de plant laten hangen, stel dat je ze te laat oogst! Ik heb hem dus geplukt en opengemaakt... vier mooie ronde erwtjes zaten erin. En superzoet...ik heb ze meteen opgegeten, heerlijk...

maandag 14 juni 2010

half juni - tijd voor een update

Even snel een update van de groentjes, ik kom er de laatste tijd weinig aan toe, het blijft bij het maken van foto's... Na de teleurstellende resultaten van de raapjes is er gelukkig ook weer een hoop  leuks te zien geweest in de tuin. Eens even kijken wat ik allemaal op de foto heb gezet....Links de bloemetjes in m'n snack-komkommerplant, een paar weken terug. Inmiddels is het vruchtbeginsel van het linkerbloemetje uitgegroeid tot een mini-komkommertje! Hij is al zeven cm lang (ze worden ca. 10 cm), dus ik laat hem nog eventjes hangen.  De andere minikomkommer en de twee grote komkommerplanten zijnnog niet zover, al zie ik daar al wel hier en daar een bloemetje ontstaan. Maar ik heb ook eigenlijk liever dat ze hun energie eerst steken in het naar boven klimmen. Hoe groter de plant, hoe groter de opbrengst tenslotte.


Op deze linkerfoto zie je m'n "drie gezusters" vlak na het planten. Mais en pompoenen (kuri en butternut) had ik voorgezaaid en uitgeplant, de borlottibonen zijn ter plaatse gezaaid. Nu, een paar weken later ziet het er zo uit: Het is de bedoeling dat de bonen in de maisstengels klimmen, maar ik heb het idee dat de mais dat niet bij gaat houden... als de bonen te snel gaan zet ik er nog wel wat stokken tussen als steun.

De sojabonen die ik eind mei heb gezaaid zijn ook goed opgekomen, ze zien er heel anders uit dan de borlotti's en de stambonen, vind ik, het blad is veel ronder.
De broccoli's zijn ook bijna oogstbaar, ze hebben beide een mooi bloemhoofd ontwikkeld. Ik wacht nog tot ze iets groter zijn, maar nou moet ik wel oppassen dat ik niet te lang wacht. Als ze eenmaal echt gaan bloeien ben ik te laat. De paarse bloemkoolplantjes doen het trouwens ook goed, maar die liggen nog weken achter vanwege dat de eerste lichting was opgegeten door slakken. Dat duurt dus vast nog wel even voordat daar wat te oogsten valt.
Mijn basilicum is inmiddels al drie keer volledig opgegeten door de slakken, maar ik heb nu een plant in de koude kas gezet, en die lijkt het redelijk vol te houden. Niet dat die nog dicht kan, het deksel staat inmiddels in de schuur, maar blijkbaar vinden de meeste slakken het toch teveel moeite om naar binnen te klimmen. Gelukkig maar. Misschien hou ik dan toch ook nog wat basilicum voor onze eigen consumptie.

De erwten en sugarsnaps gaan super, die groeien maar door (ik had soorten die respectievelijk 80 cm en een meter hoog zouden worden; ze zijn inmiddels ruim 1,60 hoog en het lijkt er niet op dat ze al stoppen). Ik verwacht komend weekend ofzo wat te kunnen oogsten. Het enige nadeel van de super-erwtjes is mijn planning: ik had gedacht dat ze inmiddels geoogst en geruimd zouden zijn, zodat de tomaten erachter wat zon zouden krijgen. Staat natuurlijk tegenover dat ze wel lekker in de beschutting staan... Echt hard groeien deden ze toch nog niet met de lage temperaturen.