maandag 31 mei 2010

Disapointed!!

Ik dacht, ik zal eens kijken hoe het met de knolraapjes gaat. Die noemen ze tenslotte ook wel Meiraapjes, en aangezien mei haast voorbij is, is er vast wel eentje rijp... Ze hadden nogal weelderig blad, dus ik hoopte ondergronds ook wat fatsoenlijks aan te treffen. Groot waren ze niet; ongeveer de maat van een ei. Maar da's op zich niet erg. Wat wel erg was, was dat ze allemaal aangevreten zijn door larven van het een of ander! diepe gangen er dwars doorheen gegraven, en toen ik beter wilde kijken waren de beestjes zelfs zo brutaal om terug te kijken! Jammer dus, geen raapjes uit eigen tuin dit voorjaar. Ik haal ze wel bij de groenteboer :)

woensdag 26 mei 2010

Update

Ik zag dat ik al een hele tijd niet geblogd heb, ben er gewoon niet aan toe gekomen. Gelukkig kom ik nog wel af en toe aan de tuin zelf toe, maar erover schrijven lukte gewoon even niet. Maar dat maakt niet uit, dan zie je tenminste verschil ten opzichte van de vorige keer, da's ook leuk.
De regenton heb ik vorige week uitgeschrobd en weer gevuld met schoon water. Inmiddels zwemmen daar ook twee zeeltjes in, tot nu toe lijken ze het er prima naar hun zin te hebben. Ben benieuwd of het ook inderdaad helpt om het water schoon te houden. Waarschijnlijk helpt het "filter" (een pantykousje :)) wat ik om de buis heb gedaan ook wel wat.
De tuin groeit lekker door, maar er is nog niet veel nieuws te oogsten. Sla, radijsjes en rucola kunnen nog steeds regelmatig geplukt/geknipt worden. De spinazie begon door te schieten (wel mooi), dus die heb ik geruimd om plaats te maken voor nieuwe zaadjes. Een vakje is alweer ingezaaid met sojabonen, ben benieuwd of die het gaan doen. Het andere vakje laat ik nog heel even leeg, maar mezelf kennende duurt dat niet lang. De lokatie is niet handig voor een tomatenplant, anders had die er al gestaan :)
In tegenstelling tot m'n Tiny Tom-aatjes (allemaal ineens afgestorven) zijn al m'n vleestomaten goed aangeslagen. Ik had er zes gezaaid met het idee er twee in de SFG te planten. Maar voor die andere vier vind ik vast nog wel een plekje ergens in de tuin, daar maak ik me geen zorgen over.

De erwten en sugarsnaps zijn intussen anderhalve meter hoog, en beginnen mooie tere witte bloemetjes te ontwikkelen. Daar komen straks allemaal peultjes aan, als het goed is.  De tuinbonen bloeien maar door, en de raapjes beginnen er ook op te lijken. De wortels gaan niet zo hard als ik verwacht had, ik heb er eentje een beetje uitgegraven, maar dat had nog niet zoveel body. Die laten we nog maar even staan dan. De paarse bloemkoolplantjes doen het ook goed, het lukt tot nu toe aardig om de slakken onder controle te houden (ik loop elke avond te rapen, het is echt ongelooflijk hoeveel slakken er in mijn tuin leven.). M'n enige courgetteplant hebben ze wel een kopje kleiner gemaakt, gewoon de groeipunt eruit gegeten. Er stonden nog twee blaadjes met daartussenin een gapend gat... niets meer aan te redden dus. Ik ben dus in de bijkeuken maar weer nieuwe plantjes aan het opkweken, daar is het nog niet te laat voor, al was de voorsprong wel meegenomen geweest natuurlijk. De pattisson doet het trouwens wel goed onder z'n gaaskapje, die past er al bijna niet meer onder. Nouja, als ie zo groot is dat het niet meer past, zal hij de slakken ook wel aankunnen straks...hoop ik...

De paarse boontjes beginnen op te komen, de "gewone" boontjes zie ik nog niet. Nou kan dat komen doordat de dochter van vrienden laatst de pot met paarse boontjes goed begoten heeft (tot ie overliep :)) en de andere boontjes gewoon in de tuin staan. Met het droge weer van de laatste tijd kiemen die wat moeilijker denk ik. Ik geef op dit moment wel de SFG en de potten water, maar de hele tuin besproeien vind ik nog niet zo nodig, eigenlijk. Dan moet er toch eerst wel een hittegolf zijn ofzo, en daarvan is nog lang geen sprake.... ik vind het maar koud steeds, eigenlijk! Al met al hebben we pas een paar dagen echt lekker buiten kunnen zitten. Maar eerlijk is eerlijk: dan geniet ik er wel extra van!

maandag 17 mei 2010

Hahaha, het is maar goed dat ik af en toe blog, want ik was alweer vergeten waar ik die stamboontjes in de grond had gestopt! Ik liep net in de tuin, de groentjes water te geven, en ik wist toch  niet meer waar ik ze had geplant....

Dat water geven ging trouwens ouderwets met de tuinslang, want het water in m'n regenton schuimt! (en ruikt naar eieren...).Nou schijnt dat vaker voor te komen, het wordt het veroorzaakt door het verteren van bladresten en dergelijke die met het regenwater in de ton terechtkomen. Maar leuk vind ik het niet. Denk je lekker ecologisch bezig te zijn, heb je ineens een stinkton in je tuin staan. Ik moet hem maar even leeg laten lopen van de week, en de ton omspoelen. Lekker klusje voor als het nu toch echt mooi weer wordt.

 Ik heb al even gezocht op het net naar oplossingen, en de leukste vind ik wel om een paar vissen (zeelten) in de ton te zetten. Dan moet het deksel er wel af, vind ik, maar op zich moet het kunnen. Is altijd nog ruimer dan in de gemiddelde vissenkom tenslotte. En als ze duizelig worden zet ik ze wel in de vijver. Of misschien kan ik er vier aanschaffen, en ze bij toerbeurt in de regenton zetten....hm...ik denk er nog even over na...

donderdag 13 mei 2010

Toch nog een productieve middag.

Omdat ik, voordat ik de mais kon planten, natuurlijk eerst dat stukje tuin om moest spitten en onkruidvrij maken, heb ik meteen het grootste deel van de voortuin maar gedaan. Dat ziet er dus weer keurig uit nu.
Vervolgens heb ik een plantheuveltje gemaakt van grotendeels vercomposteerde massa (hij was nog niet helemaal klaar :)), en daar 9 maisplantjes ingezet. Aan beide zijden een pompoenplantje geplant, en nu maar groeien... Hoop dat de bonen snel binnenkomen, dan kunnen die er ook bij. Ben benieuwd of het allemaal aanslaat.


Daarna heb ik het compostvat van de inhoud afgetild, en alle inhoud aan de kant geschept. Op sommige plaatsen was het al helemaal vercomposteerd, maar op andere plaatsen zaten dicht opeen gepakte lagen blad, die hoognodig losgemaakt moesten worden. Afijn, de boel uitgeveegd, ton weer op de bodemplaat gezet, en de hele hoop er weer ingeschept, met af en toe een laag compostversneller ertussen. Ik denk dat het over een paar weken wel helemaal klaar is, nu alles weer mooi los in de bak zit.
Nou nog een klein stukje voortuin onkruidvrij maken, en dan ben ik weer helemaal bij. Lekker gevoel is dat toch.

Brrrr!

Ik las net dat het de koudste meimaand sinds 28 jaar is... maar dat vermoeden had ik ook al. Het is gemiddeld een graad of 8, zo'n 10 graden onder de "normale" temperatuur voor deze tijd van het jaar... De planten in de tuin zijn het er ook niet helemaal mee eens, die zijn uit protest volgens mij gewoon gestopt met groeien. Het enige voordeel is dat ik al een tijdje geen water heb hoeven geven, maar geloof me, ik had liever wat meer tijd in de tuin doorgebracht. Met deze temperatuur, en de noordenwind die er steeds bij komt, vind ik er niets aan om in de tuin te werken. Koud en nat, bah.
Op zich wel goed plantweer natuurlijk... misschien dat ik de maisjes zo maar even in de voortuin zet. Ze slaan dan vast wel aan, hopelijk voordat de slakken ze ontdekken. Ik heb intussen klimmende borlottibonen besteld, als die dan van de week met de post komen, kunnen ze meteen de grond in.

zondag 9 mei 2010

Zijn ze niet mooi, de bloemen van de tuinbonen? De bijen en hommels vliegen af en aan, dus ik ga ervan uit dat er ook boontjes aan komen over een tijdje.
Volgens mij zei ik vorige week dat ik nu zo'n beetje klaar was met zaaien en planten... maar het lukt me toch steeds om weer wat zaadjes in de grond te stoppen. Nog een vakje wortels, een vakje sla (in het tempo waarin die geoogst wordt, moet ik echt wekelijks bijzaaien denk ik!) En ik kwam nog een zakje stambonenzaad tegen wat hoognodig gezaaid moest worden. Ik wil geen stambonen in de SFG, want daar heb ik liever klimmers. De stambonen die ik nog heb moeten dus ergens anders groeien. En omdat de zaadjes op moeten (langer bewaren verbetert de kwaliteit meestal niet :)), heb ik ze gewoon in de border gezet tussen de viooltjes. Ik dacht, als de viooltjes straks uitgebloeid zijn, kunnen de boontjes mooi dat plekje opvullen. Deze worden ongeveer een halve meter hoog, dus dat kan prima, voor in de border. Ik heb ook nog wat zaden van paarse stamboontjes, die ga ik in een pot zaaien. De pot in kwestie was van de winter helaas stukgevroren, dus die heb ik net geplakt. Dan kunnen ze morgen worden gezaaid.

De slakken hebben inmiddels de eerste pompoenplant alweer om zeep geholpen. Ik wacht maar even een weekje met opnieuw planten, eerst moet het maar wat droger weer worden. M'n paarse bloemkoolplantjes hebben blijkbaar ook een bijzondere aantrekkingskracht voor slakken: eentje is helemaal in de cloche gekropen om daar rustig aan de blaadjes te gaan zitten knabbelen...gelukkig had ik 'm op tijd door. Voor dat soort gevallen heb ik tegenwoordig een emmertje zout water klaarstaan; slakken kunnen niet zwemmen, en al helemaal niet in zout water. Soms voelt het wel wat gemeen, maar ik geloof niet dat mijn acties veel invloed hebben op de wereldpopulatie aan slakken: gisteravond heb ik alleen al uit m'n kruidentuintje (rond, 1 meter in doorsnee) 84 slakken geplukt.... Nou is dat ook wel The Place To Be, want beide soorten basilicum zijn inmiddels ongeveer op, en de helft van m'n koriander is ook al verdwenen. Voorlopig ga ik gewoon elke avond slakken vangen (en verdrinken), hopelijk wordt de overlast dan minder.
M'n Patisson heb ik wel uitgeplant, op een open plekje vlak bij de vijver. Daar heeft 'ie mooi de ruimte om tot een flinke struik uit te groeien... tegen de slakken heb ik er een gaas-cloche overheen gezet, zo'n ding om je fruit of ander eten tegen vliegen te beschermen. Daar heb ik er op koninginnedag drie van aangeschaft (voor het enorme bedrag van 1 euro), ze passen precies over een net geplant vak in de SFG, of zoals in dit geval, over een Patissonplantje. Ben benieuwd of het helpt....ik hoop het maar...Het staat in elk geval wel zonnig.
De aardappels groeien intussen maar door en door, het lijkt al een heel veld zo, al die potten bij elkaar. Ook de vitelottes beginnen nu echte planten te worden, als zijn die nog niet eens halverwege hun potten. Ik ben benieuwd wanneer ze gaan bloeien, al die planten. En hoe dat er dan uitziet, ik bedoel, je ziet ze altijd wel in het veld, maar da's dan altijd van een redelijke afstand. Zo in een pot ziet dat er toch weer heel anders uit.
Links m'n "veldje" Eerstelingen, rechts de helft van de vitelottes (met nog wat Eerstelingen erachter):

En verder heb ik wat mais die eigenlijk uitgeplant moeten worden een dezer dagen, maar daar heb ik eigenlijk geen plaats voor :) Ik denk dat ik ze wel in de voortuin kwijt kan, dan maak ik er een soort driegezusters-tuintje van: Mais, bonen en pompoen bij elkaar op een plantheuveltje. Dat is zoals de indianen het vroeger deden, lekker authentiek dus voor hier in Drenthe :) maar wel een leuk idee. De mais fungeert dan als staken voor de bonen (borlotti's ofzo, in elk geval een soort die je laat drogen aan de plant), en de pompoen bedekt met zijn grote bladeren de bodem rond de wortels, zodat het vocht minder snel verdampt. Een soort levende mulchlaag, zeg maar.

zondag 2 mei 2010

ik zal het niet elke dag doen...

...maar ik vind het nu  nog zo bijzonder dat ik elke dag sla uit eigen tuin heb, dat ik het niet kan laten om nog een fotootje te showen :) De tomaten zijn helaas niet van eigen teelt... dat komt pas in augustus, denk ik.
Dit was een salade voor 6 personen, en je ziet nog amper dat er wat weg is uit de tuin. Ik pak steeds de buitenste bladen van de lollo bionda en de snijbiet, en de rucola en gemengde pluksla heb ik zo dicht gezaaid dat ik er gewoon hier en daar plantjes uittrek, zodat de rest ruimte heeft om groter te groeien. Per salade een stuk of wat radijsjes erbij, aangevuld met tomaten, pijnboom- en pompoenpitten en een dressing met honing, mosterd en walnotenazijn...zooo lekker!

M'n eerste radijsjes-vak moet trouwens ook echt geoogst worden, ze beginnen namelijk te splijten aan de onderkant. Denk dat ze dan iets te hard groeien, of misschien komt het doordat het een tijdje erg droog is geweest. Ze smaken er niet minder om, maar ik haal ze maar wel snel uit de grond. Het volgende vak is toch al bijna rijp.
Verder groeit alles voorspoedig, ik heb inmiddels twee tomatenplanten geplant op beschutte plekjes, er staan ook nog een aantal planten in de koude bak en de vensterbank die nog iets groter moeten groeien. De courgette heb ik ook al geplant, want die groeide inmiddels echt z'n pot uit. Die heb ik buiten de SFG in de volle grond gezet. Anders neemt hij zoveel vakken in, dat vind ik gewoon jammer. Nadeel is wel dat de eerste twee bladeren al zijn opgegeten door slakken.... rotbeesten!
De paarse bloemkoolplantjes zijn ook haast groot genoeg om uit te planten, dus dat ga ik doen zodra het weer wat beter wordt (het is nu wel droog, maar er schijnen enorme buien aan te komen, ben bang dat de plantjes dan worden platgeslagen). Later deze week zal het toch wel weer mooi worden?
Ook de pompoenen kunnen haast de grond in, en dan ben ik eerst wel even uitgeplant denk ik... dan moet de natuur verder z'n werk doen.