donderdag 25 maart 2010

Wat vliegt de tijd!

Nou, echt meer tijd heb ik nog niet, maar als ik het nu  niet opschrijf, vergeet ik zelf wat ik deze week gedaan heb. Eens even kijken...het was bijzonder mooi weer woensdag, dus weer lekker de hele dag buiten aan het werk geweest. De achtertuin is nu echt helemaal netjes en klaar voor het voorjaar. Alles geschoffeld en gesnoeid waar nodig, hosta's gedeeld en/of verplaatst voordat ze weer uit gingen lopen, regenton geinstalleerd (maar nog niet aangesloten op de pijp, dus voorlopig meer gewoon een waterton :)) Ik heb 'm met de tuinslang gevuld, zodat ik niet voor elk gietertje naar binnen hoef, da's wel relaxed. Aansluiten op de regenpijp komt nog wel, da's vast een groter klus dan het lijkt. Oh ja, en viooltjes geplant in border en potten.

Verder qua moestuin heb ik heel veel potten schoongemaakt en nog wat aardappels gepoot. Ook een aantal lage potten gevuld met de aardbeienplantjes die het veld hadden moeten ruimen in de moestuin, scheelt vast ook in de slakken als ze van de grond af staan.
Ben sowieso heel benieuwd hoe het me dit jaar zal vergaan met de slakken... in andere jaren hadden we er namelijk nogal veel in de tuin, dat was voor mij de aanleiding om in verhoogde bedden te gaan planten.

In de SFG's komen de erwten en sugarsnaps die als zaadjes de grond in zijn gegaan nu ook op, daar begon ik me al wat zorgen over te maken, dus daar ben ik wel blij mee. Voor de exemplaren die ik als plantje in de grond heb gezet heb ik een klimconstructie gemaakt met bamboestokken en touw. Samen met Marjolein heb ik van walnotendoppen lieveheersbeestjes gemaakt, en die op de stokken vastgezet als bescherming voor onze ogen.

Verder lijkt alles het wel te gaan doen, de pluksla is opgekomen, de spinazie begint echte blaadjes te maken, de radijsjes en meiraapjes zijn zichtbaar. Ohja, van m'n schoonmoeder had ik aardig wat plantuitjes gekregen, die heb ik ook in de grond gestopt. Een vak in de SFG, en de rest moet nog een plekje krijgen. Ik denk dat ik wat in een pot ga zetten, of gewoon in een groepje ergens in de tuin, staat leuk als ze bloeien en naderhand kun je nog oogsten ook! Je kunt natuurlijk nog wel meer eetbaar spul gewoon in de tuin zetten, ik heb bijvoorbeeld ook nog zaad van palmkool. Geen idee hoe het smaakt, ik vind het zelf niet zo heel aantrekkelijk...maar het is wel mooi. Dus daar vind ik vast wel een plekje voor ergens in een border. En het is tot diep in de winter te oogsten, dus wintergroen :) En de erwtenplantjes die ik "teveel" heb, kunnen gewoon voor het huis in de plantenbak, kunnen ze leuk in de trellis klimmen die daar hangt.
Binnen zijn alle afrikaantjes goed opgekomen, en de meeste Oostindische kers ook. Ik heb afgelopen weekend nog vleestomaten en basilicum voorgezaaid, en de Tiny Tom-aatjes zijn al anderhalve cm groot. De zaadjes van de Red Pear-tomaatjes daarentegen gingen minder: daar is er niet een van opgekomen! Was dat zaad waarschijnlijk toch te oud...van 't weekend nog maar even nieuw zaad van iets soortgelijks zoeken, want die wilde ik in een hoge pot of hangmand gaan zetten, en daar zijn die andere niet zo geschikt voor, denk ik.

maandag 22 maart 2010

Druk druk druk...

...maar snel even een fotootje van de status quo, dan schrijf ik van de week wel weer wat als ik meer tijd heb :)
Begint al wat te lijken he, met dat groen...

woensdag 17 maart 2010

Heerlijk dagje

Ik ben werkelijk de hele dag in de tuin geweest! Eerst de kids naar school gebracht en op de terugweg wat boodschappen opgepikt, en toen direct de tuin in gegaan. Ik ben begonnen met de koude bak; die heb ik van z'n plaats gehaald, de verhoging een stukje verplaatst, en toen heb ik de grond binnen de bak een centimeter of 10 uitgegraven. Worteldoek erin, vastgeniet aan de houten bekisting, en gevuld met mix. Dat mengen van die mix is nog best intensief, en aangezien ik het in de volle zon (jawel!) deed, moest al heel snel m'n vest uit... het leek wel lente zeg!
Afijn, grond erin, rastertje erin om zes vakken te maken, en koude bak er weer op vastgezet. En omdat het er zo uitnodigend uitzag heb ik er meteen maar sla (klein duimpje) en rucola in gezaaid.
En toen ik toch zo lekker aan het zaaien was, lonkten alle lege vakjes.... dus de bietjes (gele en rood/witte), snijbiet, en gemengde snijsla zijn ook gezaaid, en de snijbiet die ik eerder binnen had opgekweekt staan inmiddels ook op een beschut plekje in de sfg.
Toen was het alweer tijd om de kinderen weer van school te halen. Ik had bij school pas door dat ik niet eens een jas of vest aan had!
Op woensdag heb ik ook altijd een paar extra kinderen mee voor de lunch en natuurlijk moest er ook nog een vriendinnetje mee te spelen, dus een auto vol... Gezellig gelunched met z'n allen, en daarna heb ik de rest van de achtertuin onderhanden genomen... mijn tuin is helemaal niet zo groot hoor, maar het is toch altijd een hoop werk om de boel na de winter weer een beetje "aan kant"  te maken :) Maar, al zeg ik het zelf, het ziet er weer prima uit! Er zijn nog maar een paar kleine dingen waar ik niet aan toegekomen ben, maar aangezien het nu vast nog wel vaker lekker weer zal worden, komt dat binnenkort wel. Lekker voldaan gevoel zo. En van al die gezonde buitenlucht slaap ik straks vast wel goed...ik denk dat als ik m'n ogen dicht doe, dat ik vertrokken ben.

dinsdag 16 maart 2010

Nu alle weermannen (en -vrouwen) het erover eens zijn dat het ECHT lente gaat worden, heb ik de eerste aardappels gepoot in de manden die ik daarvoor had voorbereid. Een centimeter of 5 grond erin gestort, per mand 5 pootaardappels neergelegd (Eersteling, de Vitelottes laat ik nog even in het licht liggen), en ze net aan bedekt met grond. Ik ben benieuwd hoe snel de uitlopers gaan groeien nu ze in de grond liggen.
Morgen ben ik vrij, en als het meezit wordt het een beetje redelijk weer. Dan kan ik mooi de rest van de tuin ook "lenteklaar" maken... ik heb ook vast nog wel iets te zaaien of te planten... :)

zaterdag 13 maart 2010


Zoo, het was een drukke week, dus aan tuinieren ben ik niet toegekomen. Laat staan om er dan ook nog over te bloggen :)
Maar vandaag had ik wel even een uurtje de tijd om wat in de tuin te doen, dus ik heb flink wat gezaaid: radijsjes, rapen, shizo (een kruid wat in de japanse keuken wordt gebruikt), zeekers, paarse en gewone wortelen en pastinaken. Ik kan er wel een foto van maken, maar je ziet natuurlijk nog helemaal niets, dus dat doen we maar niet. Wel leuk: de snijbiet is mooi opgekomen (gaat wel meteen hard de lucht in, dus ik ben bang dat ie snel naar buiten moet), en je kunt echt zien dat ze allemaal verschillende kleuren krijgen.

Op de voorgrond zie je een van de paprikaplantjes, echt amazing, maar alle zaadjes die ik geplant had zijn opgekomen. Ik had drie potjes met elk drie zaadjes, dus ik heb in elk potje de mooiste laten staan, en de andere twee plantjes weggeknipt. Ik hou ze nog even in het kasje, en als we ooit weer wat meer zon krijgen, zet ik ze in een grotere pot in de vensterbank.
Verder heb ik van de week tussen de bedrijven door mijn koude bak op een verhoging gezet, daar ga ik zodra ik weer zin heb om buiten wat te doen (want ik vind het nu maar koud!) ook grond in storten, en er 6 vakken in maken. Komt vast wel van pas, een paar extra goed beschutte vakken, zowel voor zaaispul als straks aan het eind van het seizoen voor sla enzo. En ik heb tussen de moestuintjes overal schors gestrooid, nu loop ik tenminste niet meer elke keer die zwarte grond mee naar binnen. En het scheelt ongetwijfeld in het onkruid. Ohja, het klimnet voor de tomaten enzo heb ik ook opgehangen van de week... hm, toch nog best productief geweest...  

donderdag 4 maart 2010

Aardappel update

Ik was alweer vergeten wanneer ik de pootaardappeltjes had uitgelegd, dus hoogste tijd om eens te kijken hoe het daarmee ging. De Eerstelingen beginnen al mooie stevige uitlopers te ontwikkelen, maar het gaat niet zo snel als ik gedacht (gehoopt) had. Uit de informatie die ik had verzameld begreep ik dat ze na ca twee weken in het volle licht uitlopers van een centimeter of twee moesten hebben gemaakt... nou dat halen ze niet hoor! Ja, de aardappeltjes die ik goed dacht te hebben opgeslagen (in het pikdonker, in een kast, in de ijskoude garage...), die hebben wel lange uitlopers gemaakt! Maar die zien er gewoon uit als aardappels die te lang zijn blijven liggen, met van die ongezond witte groeisels eraan. Nee, dan zijn de groen/paarse groeisels van de uitgelegde aardappeltjes een stuk vertrouwenwekkender! Op de foto zie je achteraan de Eerstelingen, en daarvoor, die kleintjes, de Vitelottes. Zoals je ziet lopen die ook een stuk langzamer uit. Nou ja, dat was ook wel te verwachten natuurlijk, aangezien de ene soort ook veel eerder te oogsten is dan de ander... maar aangezien dit mijn eerste aardappel-poot-ervaring is, is alles nog een grote verrassing :)
Omdat de bewaarde aardappeltjes toch ook al aan het uitlopen zijn, heb ik die ook maar voor het raam gelegd. Dan maar alles tegelijk poten, je hoeft ze tenslotte niet tegelijk uit de grond te halen!

De erwtjes en sugarsnaps die ik van 't weekend in het water had gelegd om te spruiten heb ik trouwens ook gezaaid, van allebei een vakje in de SFG, en de rest van de zaden in potjes binnen. Die bouwen dan, als het goed is, een groeivoorsprongetje op ten opzichte van hun buiten gezaaide soortgenoten, zodat ik met een portie zaadjes toch twee oogstmomenten creeer.... het lijkt net of ik er verstand van heb he! :)
Ben benieuwd of ze uberhaupt opkomen buiten, het is nog zooo koud...

woensdag 3 maart 2010

Hard gewerkt

Eindelijk een hele dag mooi weer, en nog wel op mijn vrije dag! Dus dat betekende werk aan de winkel! Vanmorgen eerst bij de Welkoop nog een vierkante-meter-tuintje erbij gehaald, dat is een kant en klare SFG, maar dan noemen ze het anders. Waarom zelf iets verzinnen tenslotte, als je het idee van een ander kunt gebruiken? Maar, eerlijk is eerlijk, het was wel makkelijk, en je zet 'm in tien minuten in elkaar.
Maar goed, tuintje opgehaald, en een paar flexibele buizen om m'n vliesdoek wat netter op te spannen over de SFG, want voorlopig blijft het 's nachts toch nog vriezen. Het kan geen kwaad om het jonge spul wat te beschermen natuurlijk!

Nog even vermiculiet opgehaald bij de Bouwmaat, want zowel de vierkante meter als m'n aardappelbakken moeten natuurlijk gevuld met Mels' Mix (gelijke delen vermiculiet, turf en compost). Daarna stevig aan het mengen gegaan, da's best zwaar werk. Ik heb eerst zo'n 100 liter gemengd en in een zak gedaan voor later gebruik. Daarna eerst het laatste stuk van het aardbeien-bed geruimd; de aardbeien hadden zich dusdanig voortgeplant dat ik uit dit stuk (een kwart van wat het was) nog 20 bruikbare jonge planten kon steken. Die staan nu dus in potjes te wachten totdat ze ofwel in de SFG gaan, ofwel weggegeven worden.
Daarna het bed vlakgeharkt en het nieuwe tuintje in elkaar gezet. Worteldoek erin geniet, en gevuld met mix. En nu heb ik nog 16 vakjes erbij die klaar zijn om beplant te worden! Alsof ik niet al genoeg ruimte had... straks maar gauw eens in de boeken kijken wat ik daar allemaal al in kan gaan zaaien!

De paadjes tussen de SFG's en de koude bak heb ik enigszins vlakgeharkt, daar ga ik denk ik cacaodoppen of schors op strooien, dan blijft het netjes en onkruidvrij, en loop ik ook niet steeds al die zwarte grond mee naar binnen...

En toen zag m'n moestuin-hoekje er dus weer netjes uit...maar de rest van de tuin leek daardoor extra sneu. Dus heb ik maar even doorgepakt en een hoek blad- en onkruidvrij gemaakt. Was zwaar werk, want ik heb een hele baan vrouwenmantel staan, en dat blad wordt wel slap en bruin, maar zit ook nu nog harstikke vast. Dat betekent dus knippen of trekken, maar in elk geval veel bukken! Ik moet zeggen dat ik m'n rug ook wel voel nu... maar  het ziet er wel weer prima uit. Mag ook wel, want de biobak (die vanmorgen leeg was) zit voor driekwart vol! Productief dagje dus, vandaag.

Wel jammer dat het nog maar een kwart van de achtertuin was... en daarna moet de voortuin ook nog opgeruimd :) Stapje voor stapje....als het nou maar een beetje leuk weer blijft, de komende tijd!